Meer cliënten in mijn praktijk door internet?

01-03-2015 - Beheer Websites

Je hebt een eigen praktijk in de zorg. Goedlopend of niet, maar altijd met een behoefte aan cliënten. Liefst net iets meer dan nu. Of in ieder geval wil je het idee hebben dat als er straks wat minder zouden komen je weet hoe je dat eenvoudig aan kunt vullen.

Tot voor enkele jaren liep de aanwas naar je praktijk vooral via directe verwijzingen. Cliënten kwamen via een huisarts, specialist of andere zorgprofessionals bij je binnen. Vergoedingen waren automatisch geregeld en zo liep je praktijk “vanzelf” vol.

De moderne zorgconsument
De laatste jaren verandert er echter erg veel. . Door aanpassingen in het zorgstelsel, minder vergoedingen vanuit de basisverzekering en marktwerking enz.
Maar ook door de cliënt: de passieve patiënt is een actieve zorgconsument geworden. Dit geldt nog niet voor alle cliënten, maar wel voor een steeds groter wordende groep. En dit zijn echt niet alleen de jonkies. Mensen van alle leeftijden, sekse en niveau kijken op Zoover.nl voor hun vakantie, op Iens.nl voor een leuk restaurant en gaan nu ook online op zoek naar hun eigen zorgdiensten. En dus moet jij als moderne paramedicus je ook steeds meer op gaan stellen als zorgondernemer/zorgleverancier.

De moderne zorgconsument vraagt niet alleen aan zijn huisarts, op het verjaardagsfeestje en in de voetbalkantine om advies. 

Nee, die gaat meteen het internet op. ‘Online’, zoals dat zo mooi heet. Als eerste natuurlijk op het moment dat er signalen van klachten zijn. “Google is mighty”, weten we inmiddels.

En vervolgens in elke fase van het proces waarin de zorgconsument zich bevindt. Dus in de oriëntatiefase, het zoeken naar klachten, het zoeken naar hulp, tijdens de behandeling en achteraf.  In al deze fasen zou jij online aanwezig kunnen zijn en die cliënt richting jouw praktijk kunnen leiden. En waar jij vroeger afhankelijk was van óf de verwijzing óf de traditionele PR via flyers, de lokale krant of een standje op een beurs, kun jij je nu 24x7 laten zien. In al die fasen van dat proces van die moderne zorgconsument.

Garanties?
Garandeert je dat nieuwe cliënten? Nee, natuurlijk niet. Maar dat deden die eerdere PR-middelen ook niet. Sterker nog, die waren vaak maar op één moment en eenmalig aanwezig. Terwijl het internet altijd open staat en er (bijna) altijd is. Net als je kans om vaker in zicht te komen.

Maar hoe doe je dat dan? Alleen een website waarop jij meldt wat je vroeger in je folder had staan, is tegenwoordig niet meer genoeg.  Bijna iedere praktijk heeft tegenwoordig een website, dus je zult onderscheidend moeten zijn.  En je kunt pas onderscheidend zijn als je weet waar je voor staat met je praktijk , op wie je je richt online en wat voor verschillende kanalen je wilt gebruiken. Kanalen zijn bijvoorbeeld je website, Facebook, Linkedin, Twitter, enz. Doe je dat niet, dan ben je een grijze muis die niet opvalt en klikt de zorgconsument zomaar op het kruisje…

In de volgende blogs zal ik wat meer toelichten over die verschillende kanalen en hoe je dan kiest wie je online gaat bereiken.

Denis de Vries

Denis is eigenaar van Je Praktijk Online en heeft na een opleiding in de psycho-sociale hulpverlening 20 jaar in de tweede lijn gewerkt. Sinds 5 jaar is hij zelfstandige en heeft een bedrijf Je Praktijk Online dat met name vrijgevestigde praktijken helpt met online profilering en eHealth.

Deze blog is eerder geplaatst op het platform voor contractvrije paramedici

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

Wilt u ook veilig mailen conform de AVG? Wij hebben een special aanbieding van de Cliëntenlogin Mail. Betaalbaar en… https://t.co/YQPuQ0xgtw
7 maanden geleden
Ons privacystatement voor de websites is aangepast aan de nieuwe AVG: https://t.co/IV9S3hicPr
10 maanden geleden
Vanaf vandaag is praktijk voor oefentherapie CesarNatuurlijk Bewegen online met een nieuwe website. https://t.co/9fOacfcMhC
1 jaar geleden