JPO Praktijkcase: Online hulp goed voor cliënten, medewerkers en organisatie!

02-04-2017 - LucyHoll
Tot voor kort kenden de Centra voor Psychisch Herstel van GGZ Oost-Brabant een opnameduur van een week of twaalf. Nu is dat zes tot tien weken. En wachttijden zijn ook verleden tijd. In de weken vóór de opname begint de behandeling al online. De centra hebben eHealth omarmd. Cliënten zijn enthousiast, zegt locatiemanager Theo Schoutsen. En de medewerkers net zo goed. “Ze zijn heel trots dat we deze eigentijdse aanpak bieden.”
 
Op 1 januari 2013 is de officiële ‘doorstart’. Maar de afgelopen tijd heeft al laten zien dat de blended behandeling, een combinatie van face-to-face en internet, prima werkt.
 
Resultaten
In oktober vroegen ze cliënten hoe zij het nieuwe eHealth-programma ervaren hebben. Bijna iedereen gaf aan dat het heeft bijgedragen aan het bereiken van de behandeldoelen. Ze noemen het programma gebruikersvriendelijk. En het is een behandelvorm die past in deze tijd. Ze raden het vrijwel allemaal aan anderen aan.
 
Geesten nog niet rijp
Theo Schoutsen: “Vijf jaar geleden wilden we al starten met nazorg via internet. Maar toen waren de geesten duidelijk nog niet rijp. Internettherapie was net in opkomst, onze cliënten zaten nog niet allemaal online. Onze medewerkers waren argwanend, er was angst en weerstand tegen die online aanpak.”
 
Drempel alvast omlaag
Destijds startte men al wel een online forum op de website: cliënten konden vragen stellen en reageren. Medewerkers werden getraind: hoe halen we de kern uit zo’n online vraag? Hoe reageren we erop? Dat forum verlaagde de drempel voor online contact. Maar op een gegeven moment kwamen Hyves en Facebook op en raakten fora uit.
 
Meteen beginnen
“We zagen onze wachtlijst groeien en dachten: waarom gebruiken we dat online contact alleen in de nazorg, waarom beginnen we al niet vóór de behandeling ermee?”, vertelt Theo Schoutsen. Mensen melden zich aan, krijgen een intake, horen of ze voor opname in aanmerking komen en moeten dan een aantal weken wachten. “In die weken starten we nu al. Dus eigenlijk hebben we geen wachtlijst meer hebben: de cliënten zijn al meteen intensief bezig met het formuleren van hun doelen, met het bewust worden van hun klachten. Bij de daadwerkelijke opname ligt er al een compleet behandelplan klaar.”
 
Thuis oefenen
De hulpverlener die alvast met de online begeleiding start, blijft een cliënt begeleiden tijdens de hele behandeling. Hij staat met zijn fotootje en profiel online. Mensen hebben het idee dat ze elkaar al aardig kennen als de opname begint. In die voorfase krijgt de cliënt een paar opdrachten per week.
 
Opnameduur omlaag
De eHealth-aanpak levert veel op, zegt Theo Schoutsen. Allereerst scheelt het tijd. De opnameduur was een week of twaalf. Nu is het bij het centrum in Wijchen (voor mensen met een SCL-90 klachtenlijst bij de start tussen 183 en 235) op zes weken gemiddeld. In Rosmalen (bij een SCL-90 klachtenlijst boven de 225) is dat tien weken.
 
Meer cliënten
Het jaarlijks aantal cliënten gaat van 360 naar zo’n 480. “We hebben voor dat stijgende aantal cliënten meer medewerkers nodig. Maar door steeds efficiënter te werken, brengen we de gemiddelde behandelkosten naar beneden. Dat moet ook, want we hebben met de verzekeraars nieuwe prijzen afgesproken. We moeten 35% goedkoper per cliënt gaan werken. We kijken steeds scherper hoe we in kortere tijd meer resultaat kunnen bereiken.”
 
Werkprocessen veranderd
Het lastige is volgens Theo Schoutsen toch om de veranderingen in de organisatie doorgevoerd te krijgen. De werkprocessen zijn veranderd. “Dit kost tijd en heeft impact op de dagelijkse praktijk. Maar we zien met zijn allen dat deze eHealth-aanpak dé weg is. Hiermee kunnen we ons onderscheiden en onze dienstverlening continueren.”
 
Toekomstbestendig
Nu zijn de meeste medewerkers helemaal om. “Ze vinden het geweldig. Mensen zijn heel trots dat we dit nu zo aanpakken. Het geeft een goed gevoel dat we voorop lopen, dat we toekomstbestendig bezig zijn. Medewerkers zien dat het werkt. We hebben veel aan training gedaan. Hun deskundigheid is ook verder vergroot.”
 
In een reeks interviews interviewen we experts over wat digitalisering in hun praktijk heeft opgeleverd.
Terug